Dynafit Radical Pro

 

Dynafit Radical Pro

Na konci sezóny 2020/2021 som dostal od firmy DYNAFIT možnosť otestovať novinky na trhu z kategórie „SKI touring boots“ Dynafit radical Pro. Tak som tento materiál podrobil intenzívnemu testu.

Topánka na prvý pohľad robustná, ale pri poťažkaní v ruke prekvapivo ľahká, komín mierne naklonený vpred, tmavozeleno-žltá farebná kombinácia.

Dynafit Radical Pro

Technológia

Topánka má tri pracky - každá iná. Predná najmenšia - kovová má dva zuby + mikroštelovanie umiestnená na topánke zvrchu. Vyzerá, že to vyrieši problém kontaktu klipsne so skalami. Druhá – stredná – tzv. priehlavková pracka je klasická plastová „račnička“ s veľkým rozsahom nastavenia. Špecialitou je tretia - vrchná pracka - kovová pracka zo 6timi zubami spojená systémom laniek zo zadným pákovým zámkom komínu tzv. Hoji Lock System. Utiahnutie hornej pracky spolu s aretovaním komína je kľúčové pri lyžovaní – tu veľmi tuhé. Povolenie zámku komína na zadnej strane topánky prepína režim ski na režim walk bez potreby otvorenia samotnej vrchnej pracky. Celkom praktické a hlavne rýchle riešenie. Udeje sa to len jedným pohybom zadnej páky. Komín zaaretovaný pre zjazd má sklon 11°. „Zovretie“ sa dá odladiť okrem 6-tich zubov samotnej pracky aj odskrutkovaním a posunutím hornej pracky doprava, doľava podľa hrúbky nohy. Všimol som si jednu drobnú praktickú vychytávku - použitá torxová skrutka má rovnakú veľkosť bitu akou sa posúvajú u Dynafitu aj viazania. Chytré. Jeden torxový šrubováčik (T25) v batohu vyrieši prípadné problémy. Vršok topánky je ešte vybavený mohutným pásom zo suchým zipsom. Papuča je tepelne-tvarovateľná. Spodok topánky je vybavený gumou Pomoca. K trvanlivosti sa zatiaľ neviem vyjadriť, skúšal som v nich chôdzu po skalách – tam drží výborne. Špička topánky ostala klasická – s nosom - mačky nasadíte akékoľvek – vpredu Dynafit inserty taktiež osvedčená klasika.

Postrehy z terénu

S prvotným nastavením praciek a som sa musel trochu pohrať. Tzv. továrenské nastavenie bolo na moju nohu dosť tesné už na prvom zube pracky, posunutím hornej pracky o jednu polohu už spomínaným torxom som dosiahol optimálny komfort nohy - potrebné pohodlie pri výstupe a potrebnú tuhosť v zjazde. Odporúčam prvé ladenie robiť na zjazdovke alebo v jednoduchom teréne. Topánka je podľa výrobcu určená pre kategórie TOUR a FREE. V teréne – v mojom prípade vo Vysokých Tatrách - sa mi to potvrdzuje. Aj dlhší výstup je v nich OK, jazda vynikajúca. Po zapnutí všetkých praciek som mal naozaj pocit ako v zjazdovej lyžiarke Topánka relatívne ľahká ale pevná – ideál na klasický skialpinizmus a freeride bez dopravných zariadení v horách .

Zopár odporúčaní

Predná časť topánky je o niečo širšia – uvítajú majitelia širších chodidiel. Veľkosť si treba vyskúšať – ale nepreháňať to, menšia je lepšia resp. ideálne je skúšať s tenkou ponožkou presne na dĺžku chodidla s prstami v kontakte s prednou časťou papuče. Materiál je teplom tvarovateľný - určite sa nohe prispôsobí. Aspoň ja som to tak urobil a sadli ako uliate. Po čase prichádzal pri stúpaní až pocit „zväčšenia topánky“. Na vytvarovanie stačilo vyprodukovať vlastné teplo – na úvod tri výstupy svižným tempom po zjazdovke. Vypekať som to neskúšal. Ak vám sadne nie je ani treba. Poznámka: silne neodporúčam takéto topánky komukoľvek požičiavať – po kamarátovom víkende v horách vám už nemusia tak dobre sedieť.

Zhrnutie

Ak nie ste „tempári“, naháňači výškových metrov, merači tepov a zdielači prebehnutých trás, naopak ste vyznávačmi krásnych oblúkov, prachu, alebo jarného firnu a vyššej cestovnej rýchlosti pod kontrolou zvážte pri výbere aj tento model. Nebudete ním sklamaní.

 

Lyže Dynafit Beast 108

Začnem citátmi kamarátov lyžiarov: „Široké lyže sú základ“ alebo „Pod 100 mm by som už nikdy nešiel.“ Sú to výroky lyžiarov - užívačov, nie tempárov. V tomto duchu som si aj ja zadovážil zvieratá – Dynafit Beast 108. Žlto - čierny dizajn s dominantným nápisom DYNAFIT a hlavou šelmy - podľa výrobcu FREE Touringové lyže zamerané na zjazd zo zníženou váhou ale nezníženým lyžiarskym výkonom, pri dl´žke 181 cm váha 1660 g, šírka v strede 107 mm , sendvičová konštrukcie s drevom aj karbónom, rádius 22m, rocker vpredu 480 mm, vzadu 300mm. Poďme si to overiť.

Poznámka: Viazanie – podľa odporúčania výrobcu - Dynafit ST Rotation 12.

Dynafit Beast 108

Postrehy z terénu

Prvý kontakt sme mali na zjazdovke – voľba padla na Interski s 10 až 15 cm nového snehu na tvrdom podklade. Zjazdovka nepopísaná - keďže táto sezóna nebeží. Pár opatrnejších oblúkov overili, že lyže držia, potom plný plyn, rádius 18 až 20m. Super. Neurobím si s nimi hanbu ani na zjazdovkách. Lyža sa pekne prebíjala snehom aj v nafúknaných miestach, prehranenie o niečo pomalšie ako na zjazdovkových klasikách ale pekne vyrezaný dlhý oblúk. Skúsil som aj kratšie oblúky, išlo to bez problémov. Treba ich teda zobrať vyskúšať do terénu. Prašan: už som nedúfal ale modlil sa a pomohlo. Po Veľkej noci v Tatrách naprášilo. Pocity výborné. Lyža je v prašane vynikajúca. Krásne pláve, žiadne zachádzanie pod podložku, oblúky šli úplne zľahka. Ak sa objavil trochu tvrdší vyfúkaný podklad vôbec ich to nevyrušilo. Zistil som ale že by to chcelo ešte dlhšiu lyžu, pri vyšších rýchlostiach som už mával pocit menšej stability. Vyrábajú ich v dl´žkach 173 – 181 – 188 – 194 cm. Dl´žku lyže si treba vyberať minimálne na výšku svojej postavy! V prašane ale funguje väčšina lyží čo sa o iných druhoch snehu povedať nedá. Skúšal som teda ďalej - jazdy v jarných poobedných snehoch - v čerstvom ale ťažšom „natavenom“ snehu a v úplne mäkkom až zhnitom snehu – pocity z lyží výborné – stále krásne vyplávu na povrchu, rocker funguje. Napriek rádiusu 22 m nie je problém skrátiť oblúk, stačí trochu rýchlejšie pracovať s tlakom a oni zafungujú. Čím bolo čerstvého snehu na tvrdom podklade viac, tým lepšia jazda, ako sa mäkký podklad strácal a pribúdal tvrdý sneh až snehoľad bolo potrebné už poriadne na tak široké lyže tlačiť . Pri nedostatočnom prítlaku na tvrdej podložke (slabé nohy? Dlhý rocker?) sa mi lyže rozvibrovali, v dlhších oblúkoch to až taký problém nebol, v krátkych sa jedná o dosť silovú záležitosť. Každopádne na tvrdú podložku nie sú úplne určené, núdzovo to zvládali bez väčších problémov. V úplne mäkkom jarnom snehu je celkovo problém lyže točiť. Opäť sa tu prejavila výhoda širokej lyže s rockerom, pekne vyplával a zatočila. Bola to silová záležitosť ale nižšia váha lyže mi to dosť uľahčovala. Na úplné

Záver

Výstup - nie sú to koľanice ale ani žiadne špáratká, v normálnom smrteľníckom tempe sa ale s nimi v Tatrách dostanem všade. Dal som s nimi 600 výškových metrov za 1,5 hodinky bez väčších problémov. Mierne zadýchanie a mokré tričko sú samozrejme súčasťou tejto hry. Tatranské diaľkové prechody by som s nimi nešiel - na to má výrobca iné modely.

Jazda

Úplný extrém v strmom žľabe by im nesedel, takisto ani hrebeňová túra. Na čo sú ale podla môjho názoru ideálne je tzv. free- skialp – pohodový výstup u užívanie jazdy – to je ideál. Celková spokojnosť, zatiaľ žiadne mínusy, informácie od výrobcu o použití lyží v podstate do bodky sedia, stačí vybrať správnu dĺžku a počkať si na sneh.